Recensies: Het verraad van Bali

NBD|Biblion recensie

Twee jonge toeristen, een Nederlander en een Australiër, besluiten samen verder op te trekken bij de verkenning van het eiland Bali. Ongelukkigerwijs vallen zij in handen van een kleine groep die in naam van Allah bomaanslagen pleegt. Bovendien zijn zij getuige van het vermoorden van een complete familie door een officier van politie. Ze ontsnappen, worden daarna opgejaagd en proberen met hulp van de Australische consul aan de moordenaars te ontkomen. Een thriller vol actie, geïnspireerd door werkelijke gebeurtenissen en volledig passend in het huidige tijdsbestel. Een debuutroman met spannende momenten, die speelt in een exotische omgeving en geschreven is in een stijl die hier en daar een beetje schools aandoet en de vlotheid van de routinier nog mist. Vrij kleine druk. Voorin een kaart van Bali.
A.C. Bolman-Bloem (NBD|Biblion recensie)

Bol.com: 5 sterren: 12 / 4 sterren:0 / 3 sterren: 0
Pluspunten: Spannend (11), Meeslepend verhaal (8), Goed plot (7), Fantasierijk (3), goede info over bali (1), waarheidsgetrouw (1)

Spannend! 5 juni 2012 | Door: Saya | 40-49 jaar
Een goed opgebouwd en spannend boek. Het is een waarheidsgetrouwe observatie van dit magische eiland en het avontuur dat de hoofdpersonen in dit boek overkomt zou ook echt kunnen gebeuren. Het leest makkelijk, staat bol van interessante feiten en wetenswaardigheden en biedt daarboven ook nog eens spanning tot de laatste pagina. Een echte aanrader voor iedereen die van Bali en dit genre boeken houdt!
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Spannend, goede info over bali

goed verhaal
13 september 2011 | Door: ans77 | sprang-capelle
Dit boek is pas echt spannend.
In een paar dagen was het uit. Ik kon het boek niet makkelijk wegleggen. Het was net een waargebeurd verhaal. Het is echt een aanrader om te gaan lezen voor iedereen die van spanning en avontuur houd.
Het volgende deel ga ik zeker ook kopen.
Pluspunten: Spannend

Zeker de moeite waar om te lezen!
10 mei 2011 | Door: Thrillerlezeres
In het begin wordt een goede omschrijving gegeven wat er in 2002 en 2005 gebeurd is op Bali. Dat is het begin van het dit verhaal. Het boek is zeer spannend en meeslepend geschreven. Het is moeilijk om het boek weg te leggen en is dus ideaal voor je vakantie. Twijfel niet….gewoon kopen en lezen.
Pluspunten: Spannend

Superspannend
19 april 2011 | Door: ThomasK | 20-29 jaar
Het is gewoon een superspannend boek. Ik heb een van de eerste exemplaren. Heb het boek in twee dagen uitgelezen. Ga zo door Martyn!!
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend

Een geweldig debuut!
12 april 2011 | Door: SilviaM
Het verraad van Bali is een ontzettend spannend boek, niet weg te leggen! Ik had het geluk het boek op Bali te kunnen lezen en kan vertellen dat het verhaal zo maar echt kan gebeuren. Als dit een debuut is, dan ben ik benieuwd wat Martyn verder nog gaat schrijven. Ik ben nu al fan!
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend, waarheidsgetrouw

Spannend en meeslepend verhaal
12 april 2011 | Door: Lalouw | 30-39 jaar | Waalwijk
Eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen en wil je verder lezen!
Een aanrader voor mensen die Bali kennen, er binnenkort naar toe gaan, maar ook voor iedereen die Bali via een boek willen leren kennen. De aanslagen worden beschreven maar zeker ook ” het mooie” Bali.
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend

Levensecht !
4 april 2011 | Door: Gerardte | 40-49 jaar
Aanrader, wacht met spanning op zijn volgende boek ! Het verraad van Bali op voorspraak van vrienden gekocht en gelezen. Begin van de avond aan begonnen en het is nachtwerk geworden. Kon het gewoon niet wegleggen…
Pluspunten: Fantasierijk, Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend

Superspannend
29 maart 2011 | Door: EllieH
Geweldig boek dat je niet meer weg kunt leggen. Moet je absoluut gelezen hebben.
Pluspunten: Fantasierijk, Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend

Aanrader
27 maart 2011 | Door: gervb
Een echt spannend boek. Erg van genoten. Tot in de late uurtjes gelezen, is gewoon niet weg te leggen.
Pluspunten: Fantasierijk, Spannend

Recensie van de burgemeester van Waalwijk, Dhr. N. Kleijngeld
21 maart 2011 |
Martijn van Beek. Schrijf zijn voornaam met een y en spreek uit als een gewone ij. Het verraad van Bali. Het Boekenschap 2011.
Deze thriller van Van Beek speelt zich af tegen de achtergrond van de historische bomaanslagen in 2002 in de toeristische wijk van Kuta op het Indonesische eiland Bali. 202 Mensen, waaronder veel Australiërs en Indonesiërs, kwamen daarbij om het leven. De aanslag werd uitgevoerd door een islamitisch-geöriënteerde terroristengroep, de Jemaah Islamiyah. Precies één jaar geleden, in maart 2010, zou het meesterbrein achter de aanval in een vuurgevecht met de Indonesische politie in een internetcafé in Jakarta zijn gedood.
De gebeurtenissen op Bali zouden een kolfje naar de hand van Frederic Forsyth, John le Carré of Tomas Ross zijn geweest. Maar nee, Het verraad van Bali is een politieke thriller van een doodgewone Waalwijkse dertiger, die zondags met zijn zoon bij Feyenoord – NAC kan zitten.
Eerlijk gezegd begin je als geoefend thrillerlezer wat sceptisch aan het boek. En de eerste pagina’s blijft dit gevoel aanwezig. Martijn worstelt met het positioneren van zijn uit Nederland afkomstige hoofdpersoon in de grote wereldgeschiedenis en dan ook nog eens tijdens een gebeurtenis aan de andere kant van de wereld. Voor een deel is hij het met zijn voorliefde voor Bali natuurlijk zelf. Maar na vijfentwintig, dertig pagina’s is van dit gevoel niets meer over. Tijdens het lezen van een goede thriller moet je adrenaline zodanig door je bloed gieren, dat je tot laat in de nacht wakker blijft om te weten hoe het afloopt. En daarin is Martijn van Beek volledig geslaagd. En dat is nogal wat. Forsyth is er tot nu toe altijd in geslaagd het bij mij voor elkaar te krijgen, Le Carré meestal, Tomas Ross soms. Het is dan ook niet vreemd dat Het Verraad van Bali op korte termijn ook in het engels verschijnt.
Ik adviseer de schrijvers van de VN-thrillergids vier sterren, maar zou het niet vreemd vinden wanneer ze er mogelijk nog een aan zouden toevoegen, waardoor je op het maximum van vijf zou komen. Ik adviseer de makers van de site Wolluk.nl om per direct Martyn (met een y) van Beek toe te voegen aan hun lijst met beroemde Waalwijkers.
Martijn van Beek is het aan zijn eer verplicht met een vervolg op dit prima-debuut te komen. En, Martijn, hou het bij Forsyth; verval beslist niet in Baantjer. Plot langs het Drongelens Kanaal; Moord in de oude Els; Coup in het Krophollerhuis klinken net een tikkeltje anders als Het Verdriet van Saigon of Complot in St. Petersburg. Het Verraad van Bali smaakt echt naar meer.
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend

Verraad van bali
18 maart 2011 | Door: carhoef | 50-59 jaar | sprang-capelle
Wat een geweldig boek mijn dochter bianca heeft het tot ’s nachts 3uur uitgelezen in 1 dag
Ik, Carine, heb er 2 dagen over gedaan. een super boek

Verrassend goed geschreven en adembenemend spannende thriller!
16 maart 2011 | Door: Monique1971 | 30-39 jaar
Wat een ongelooflijk goed verhaal, geschreven op basis van een indrukwekkende geschiedenis.
Binnenkort gaan mijn man en ik naar Bali op vakantie en tijdens het zoeken naar reisboeken kwam ik dit boek tegen. Ook wij waren nieuwsgierig naar de omstandigheden op het eiland en dus bestelden we dit boek dat eerder binnenkwam dan de releasedatum aangaf. Eigenlijk wilden we het boek ter plaatse lezen, maar toen we er eenmaal aan begonnen konden we het niet meer wegleggen.
Twee jongens gaan op vakantie en komen door onfortuinlijke omstandigheden in aanraken met een groep terroristen die het wederom op het eiland gemund hebben. De spanning is vanaf het begin voelbaar, omdat je aanvoelt door de verschillende verhaallijnen dat er een confrontatie aan zit te komen. Als dit eenmaal losgebarsten is kun je het verhaal niet meer loslaten en sla je de pagina’s om, zonder meer op de klok te letten.
Het einde vonden we het mooiste deel en pakte veel anders en origineler uit dan het verhaal doet vermoeden. De kunst van het plot was zo knap geschreven dat we het verhaal nog een keer gelezen hebben. Toen pas ontdekte we hoe origineel dit verhaal in elkaar zit.
Ook als toeriste vond ik het mooi om te lezen. Er zijn veel tips over het eiland in verwerkt en dit zorgt ervoor dat wij alle beschreven locaties ter plaatse zelf gaan opzoeken. Het verhaal is fantastisch om te volgen als je op het eiland bent en we kunnen niet wachten om het boek in het ‘echt’ te gaan beleven.
De schrijver verdient een dikke 10 voor dit boek en ik hoop dat hij de aandacht en waardering krijgt voor dit fantastische verhaal dat ik al mijn vriendinnen ga aanbevelen.
Goed gedaan Martijn!
Pluspunten: Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend