Manuscriptbegeleiding

Altijd al gedroomd van een eigen boek schrijven?

Of ben je al druk bezig, maar weet je niet zeker of je op de goede weg bent?
Misschien ben je al klaar, maar heb je geen idee waarom je telkens afgewezen wordt bij de uitgeverijen? Dan is manuscriptbegeleiding echt iets voor jou!

Uit ervaring weet ik dat het heel veel doorzettingsvermogen kost om een boek gepubliceerd te krijgen. Als je de illusie hebt dat je in korte tijd een boek kunt schrijven en dat vervolgens de uitgevers staan te springen, dan ben ik bang dat ik je die illusie bij deze gelijk moet ontnemen.

Van de duizenden manuscripten die maandelijks worden ingezonden, worden er misschien maar twee of drie daadwerkelijk uitgegeven. Dus, wat maakt jouw werk zo bijzonder? Wat zorgt ervoor dat jij die ene bent die eruit gepikt wordt?

Het antwoord: doorzettingsvermogen en vastberadenheid om te slagen.

Martyn bij brug

Het echte schrijven van het boek zelf is maar 50% van het werk. Je bent minstens zoveel tijd kwijt met redigeren, corrigeren en nalezen. Op een gegeven moment kun je elk woord van je manuscript dromen en ben je leesblind geworden voor je eigen werk. Dan is het heel belangrijk om een nieuwe kritische lezer in te schakelen. Precies daar gaat het vaak mis.

Tientallen keren per jaar word ik gevraagd om eens naar een manuscript te kijken. Als het thema me aanspreekt ga ik het lezen en geef ik vervolgens mijn mening. Die mening is altijd eerlijk en direct. Het resultaat is vrijwel altijd dat de schrijver zich diep beledigd voelt. Dan roept men dat ik er geen verstand van heb. Dat begrijp ik wel, een boek is net een kindje, het is van jezelf en het is heel moeilijk om te horen dat er het één en ander aan mankeert. Toch kun je juist daar het verschil maken.

Als mensen aan mij vragen wat mijn geheim is, dan is het antwoord simpel: ik sta open voor elke vorm van kritiek. Als ik een redacteur zoek die mij zal begeleiden, dan kies ik altijd degene die het meest op- en aan te merken heeft op mijn verhaal, schrijfstijl en plotontwikkeling. Een goede redacteur is hard, recht-door-zee, en geeft me feedback waar ik echt iets aan heb. De complimenten neem ik wel in ontvangst als het boek verschenen is. Tot dat moment wil ik juist vooral horen hoe ik het beter kan maken. Van een zesje naar een zeven, en dan nog een paar keer. Net zolang tot de kritische redacteur aangeeft dat we het maximale eruit gehaald hebben. Pas dan gaat het manuscript naar de uitgever.

Het aparte is dat de uitgever en bijbehorende redacteur er vervolgens wéér een aantal punten uithalen die ze willen aanpakken. Ook daarmee kan het weer beter worden en ik integreer deze punten altijd gretig.

En deze aanpak blijkt te werken. Tijdens mijn eerste gesprek met The House of Books werd me verteld dat mijn manuscript één van de beste was die ze ooit hadden ontvangen. Er waren bijna geen punten van kritiek en daardoor konden we de komende maanden aan details werken. Van een negen naar een tien dus. Een enorm compliment en de bevestiging dat je een manuscript pas moet inleveren als je er zelf het maximale uitgehaald hebt.

Dus, ben jij degene die het verschil kan maken?

Zoek jij nu iemand die je kan motiveren, uitdagen en inspireren?

Dan kun je mijn hulp inroepen voor jouw boek. Of het nu een roman, thriller, biografie of non-fictie is – met mijn bedrijf Ypsilon Productions bied ik schrijfbegeleiding aan voor beginnende auteurs die hun droom waar willen maken. De begeleiding doe ik persoonlijk en altijd één op één.

Kosten

Aangezien een roman vaak tussen de 60.000 en 100.000 woorden bevat, is het meest realistisch om je een inschatting van de kosten te geven op basis van dit volwaardige boek. Voor begeleiding van het eerste tot het laatste hoofdstuk, gedurende de periode van ongeveer een jaar, moet je denken aan een bedrag van ongeveer 250 euro per maand.

Voor een op maat gemaakte offerte is het heel bepalend wat er precies moet gebeuren. Wil je alleen mijn mening, dan heb ik aan een enkele maand genoeg om je verhaal te lezen en je voldoende tips te geven om ermee aan de slag te gaan. Misschien heb je nog geen letter op papier staan en wil je begeleiding van A-Z.

Manuscriptbegeleiding

Heb je interesse, dan kun je het beste een mail sturen met je behoefte en wellicht een deel van je manuscript. Dan kan ik een inschatting maken van het werk en je een voorstel doen.

Mail hiervoor naar info@martynvanbeek.nl