Biografie

Biografie

martyn3Martyn van Beek (1975) debuteerde in 2011 bij uitgeverij Het Boekenschap met de literaire thriller ‘Het Verraad van Bali‘. In eerste instantie ambieerde hij geen carrière als auteur, maar wilde hij iets nalaten om de bomaanslagen van 12 oktober 2002 te gedenken. Martyn is een fervent bezoeker van het Indonesische eiland en zat dan elke avond in de discotheek die  – één dag na zijn laatste bezoek – het doelwit was van een bloederige aanslag. Na de aanslagen van 11 september 2001, die een vroegtijdig einde maakte aan zijn vliegopleiding door de crisis in de internationale luchtvaart, was dit de tweede keer dat hij in korte tijd zijdelings betrokken was bij het terrorisme dat de wereld in zijn greep hield. Met ‘Het verraad van Bali’ wilde hij zijn liefde voor het eiland vorm geven. Het resultaat was een hedendaagse thriller die door vele liefhebbers enthousiast werd ontvangen.

Door de enthousiaste reacties op ‘Het verraad van Bali’ ontstond al snel het idee om een tweede boek te schrijven. In nauwe samenwerking met eindredactrice Alexandra Smith, die Martyn begeleidde tijdens het hele schrijfproces, zag in juni 2012 ‘De strijders van Ta’ab‘ het levenslicht. Als eerste koos Martyn een nieuwe inspirerende locatie en verzon daar een verhaal omheen. Het boek gaat over een geheimzinnige sekte die het emiraat Dubai wil vernietigen om zo hun heilige grond te beschermen.

De recensenten waren bijzonder positief over het tweede boek en lezers noemde het een echte pageturner. Samen met Alexandra begon hij al snel met zijn derde boek, wat een combinatie moest worden van het beste van beide voorgangers.

cropped-hoian-banner-2.jpgOndertussen was Martyn met zijn toenmalige echtgenote twee keer naar Vietnam gereisd wegens familieomstandigheden. Beide keren vormde het dorp Hoi An een belangrijke tussenstop en Martyn raakte gefascineerd door het karakter van het plaatsje. Dat dit de locatie zou zijn waar zijn derde boek, die de titel kreeg: “De visser van Hoi An“, zich zou afspelen stond dan ook al snel vast.

In zeer korte tijd heeft Martyn drie boeken geschreven van hoog niveau. Doordat hij facts and fiction (ook ‘faction’ genoemd) in elkaar laat overvloeien, zijn deze boeken niet alleen heel spannend om te lezen, maar daarnaast zeer herkenbaar voor (toekomstige) bezoekers van de landen Bali, Dubai en Vietnam. De boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, maar ook als trilogie.

In 2012 richtte hij het bedrijf Ypsilon Productions op, waarin hij al zijn schrijfactiviteiten onderbrengt. Ypsilon Productions biedt ook kans aan jonge auteurs om samen met Martyn aan hun manuscript te werken. Op dit moment is Martyn druk bezig met zijn vierde roman, wat een bijzonder spraakmakende thriller zal worden over een man die op onconventionele manier de strijd aan gaat met Bureau Jeugdzorg, die onterecht zijn kind uit huis hebben geplaatst.

cropped-header-martyn12.jpg